• jellejan@jjklinkert.nl

Bad Berneck – Arzberg

Bad Berneck – Arzberg

Het traject van Bar Berneck naar Arzberg is het eerste ‘echte’ bergtraject: om in Tsjechië te komen moet je namelijk het Fichtelgebergte over. Dat levert een bijzonder mooie fietsdag op. Vooral het deel na Bischofsgrun is mooi. De routegids waarschuwt voor het klimmen, maar juist dat vonden we wel weer meevallen. We eindigen in Arzberg, een stadje dat bekend staat (of stond) om zijn porceleinindustrie. We wandelen het stadje door om daar iets van te vinden, maar behalve enkele etalages met wanstaltige porceleinen poppetjes vinden we niets. Jammer. Wel is er in het stadhuis een mooie tentoonstelling over de gebeurtenissen rond de bouw van de muur in Berlijn, zo’n vijftig jaar geleden.

In Arzberg is een groot aantal hotels en we vinden gemakkelijk een Gasthof. Ook hier weer rokende en bierdrinkende mannen in de gelagkamer – vervelend – maar de bedden en het eten zijn goed.

Vanaf Bad Berneck begin je meteen te klimmen, en uiteindelijk ga je zo’n 400 meter omhoog. Maar behalve een klein stukje voor Bischofsgrun  (en later vlak voor de top) gaat het allemaal heel geleidelijk, waardoor het prima te doen is. Daarna een prachtige afdaling door een schitterende omgeving, nog even klimmen, en weer lang naar beneden – zo mogen alle bergen wel zijn!

Vorige Volgende