• jellejan@jjklinkert.nl

Glurns – Merano

Glurns – Merano

Italië! Maar in werkelijkheid nauwelijks van Oostenrijk te onderscheiden. De taal is vooral Duits, de huizen zijn Oostenrijks en zelfs de schnitzel blijkt nog steeds een onvermijdelijk gastronomisch element. Maar het moet gezegd: het is een prachtig landschap waar je doorheen fietst. Deze tocht gaat ten eerste voornamelijk naar beneden, wat op zich al een dag lang feest oplevert, te meer waar je voortdurend puffende klimmers tegenkomt – dat maakt de vreugde des te groter. Daarbij mag je ook nog bedenken dat je dit in de afgelopen dagen allemaal hebt verdiend, dus schuldgevoel ten opzichte van de stijgende collega’s is echt overbodig. 

Vanaf het begin  van dit traject van ruim 60 kilometer rijd je langs het mooie riviertje de Adige, dat zich kabbelend en bruisend met je meespoedt neerwaarts. Af en toe passeer je plaatsjes met een mooi kasteel, Reitsma heeft bovendien een heerlijk fietspad gekozen (aangelegd met EU-geld?) dat geheel autovrij is. In het dorpje Laas, na een kilometer of twintig is een prachtige camping met terras voor de eerste koffie met koek. Het dal waar je doorrijdt is vaak spectaculair met schitterende rotswanden en uitzichten. Links bergen met steppebegroeiing, rechts malse weiden.

In het dal van de Adige

kamperen bij agriturismo Jobmannshof

Maar het mooiste van dit traject zit in de laatste kilometers. Met een voortdurend uitzicht op Merano rijd je via een prachtig haarspeldbochtenfietspad 200 meter omlaag. Je kunt niet hard en je moet veel remmen, maar geen auto’s die onverwacht kunnen opduiken en dat mooie uitzicht! Je kunt de afdaling op onderstaand grafiekje goed zien. Merano heeft trouwens een mooi oud centrum waar je bij aankomst of vertrek even doorheen kunt rijden.

De camping van Merano is gemakkelijk te vinden (hij ligt vrijwel op de route) maar wij kozen voor de agriturismo Jobmannhof, aan de Jobmannstrasze. Er waren geen kamers meer, maar wij mochten onze tent opslaan onder de druivetrossen in de tuin. Bij ons vertrek kregen we lekkere appels en perziken mee en zelfs doosjes pennywafels met chocola. 

Vlakbij de camping is restaurant Aquarello. Exquise en duur, maar met een aardige nederlandse jongen als eigenaar, dus je kunt voor die prijs wel gezellig kletsen. Als je even verder loopt vind je een italiaans restaurant waar de prijzen een stuk lager liggen.

Vorige Volgende