• jellejan@jjklinkert.nl

Usti nad Labem – Bad Schandau

Usti nad Labem – Bad Schandau

Met enig genoegen kan ik hier melden dat het 50 kilometer lange traject van Usti naar Bad Schandau uitsluitend voortreffelijke fietspaden bevat. Het is bijna niet te geloven dat je hier een hele dag over asfalt kunt rijden, maar het is echt zo! Bovendien is het een route, die landschappelijk steeds mooier wordt. Na Decin begint namelijk de Schwabische Alp, een bergachtig gebied in Noord Tsjechie en Zuid Duiitsland. Als fietser op de weg langs de Elbe heb je van die bergen geen last, maar omhoog kijkend zie je steeds meer rotsen in vreemde formaties verschijnen.

Onderweg is bij Decin een camping met een stalletje waar je goede koffie kunt krijgen en een tiental kilometers verderop een aardig restaurant voor de lunch. Daar kan je je laatste Tsjechische kronen kwijt. Bij Hrensko ga je de grens naar Duitsland over: nu niet meer dan een paar gekleurde palen, maar onze gedachten gingen onwillekeurig terug naar de keer dat we ver voor de Wende Tsjechie binnengingen: tussen wachttorens door en zwaarbewapende grenswachten, met honden die nog onder de auto konden gaan snuffelen. Sommige dingen zijn in de loop der jaren toch beter geworden.

En daarna is het heerlijk doorfietsen naar Bad Schandau langs de Elbe waarop nu enig scheepvaartverkeer in de vorm van fraaie radarboten verschijnt. In Bad Schandau lijkt hotel “Zum roten Haus” blijkens een bordje Ruhetag te houden, maar onverwacht komt de baas van het huis toch opdagen en krijgen we gewoon een mooie kamer.

Bad Schandau zelf is een gezellig stadje, waar leuke winkeltjes zijn en waar je prettig rondloopt. Er is een mooie Elbe boulevard, waar prachtige radarschepen aanmeren. Hier zien we trouwens ook de eerste gebouwen waarop met strepen is aangegeven hoe hoog het water heeft gestaan bij de overstromingen die in het laatste decennium hebben plaatsgevonden: heel erg hoog!

Vorige Volgende