• jellejan@jjklinkert.nl

Hademarschen – Schleswig

Hademarschen – Schleswig

De route vandaag biedt in elk geval één landschappelijk opvallend element: het Kieler Kanaal. Een tiental kilometers na ons vertrek stuiten we op dit waterwerk, waar we vervolgens een tiental kilometers langs mogen fietsen. Heel prettig, ook omdat we ons onderweg lekker kunnen vergapen aan enorme containerschepen en (daarmee vergeleken) heel kleine zeil- en motorbootjes. Ons watersporthart gaat weer even open. De beloofde reusachtige cruiseschepen zien we helaas niet. Bijna reden we de plaats voorbij waar we dit kanaal moeten verlaten om de Jutlandroute te vervolgen, maar net op tijd kijk ik op mijn GPS. Dan volgen weer vele kilometers met het bekende landschappelijk werk.

Dit traject eindigt vlak voor Schleswig, bij het plaatsje Haddeby, wat een oeroud Vikmingenbolwerk is geweest. Nu is er het Vikingenmuseum gevestigd wat erg de moeite van een bezoek waard is. De camping die daar vlakbij is, blijkt prima te zijn, met mooie ruime plaatsen. Bovendien is hij vlakbij een mooie baai, waar je Schleswig aan de overkant kunt zien liggen. Een prachtig uitzicht. 

Schleswig zelf is een verademing: eindelijk, een mooie stad, waarin van alles te zien valt. Daarom bleven we er ook een dag extra. Natuurlijk de Altstadt als geheel, met daarin vooral de middeleeuwse Domkerk. En daarin weer een volstrekt overweldigend altaarstuk, en schitterende fresco’s. Dan het Schlosz Gottorf, het Landesmuseum, waarin maar liefs vijf musea gevestigd zijn. Wij genoten vooral van de schitterende Jugendstil-afdeling, met prachtige meubels, schilderijen en aardewerk.  Achteraf gezien het mooiste wat we deze tocht hebben gezien. 


Vorige Volgende