• jellejan@jjklinkert.nl

Krusa – Vojens

Krusa – Vojens

Van Krusa naar Vojens is ruim 60 kilometer door het bekende landschap. Hier en daar zijn grafheuvels te ontwaren, en (zie foto hieronder) ook oude runenstenen zijn te zien. We volgen nu al een aantal dagen de ‘Oksenvej’, ofwel de Ossenweg. Dat is een oeroude route (hij dateert van voor de Vikingtijd) waarlangs in vroeger tijden het vee in kuddes zuidwaarts werd gedreven, vanuit Jutland naar Hamburg en verder. De weg is tot werelderfgoed verklaard en dat maakt dat hij hier en daar niet verhard is; kennelijk is dat bij werelderfgoed niet toegestaan. Maar voor onze fietsen (met brede banden, dat wel) blijft hij steeds goed berijdbaar. Overigens zie je het oeroude karakter van de weg er niet aan af, maar het feit dat je het je bewust bent, geeft toch een stukje cultureel genoegen. 

Ongeveer halverwege de route ligt Rodekro. Als je weet dat een ‘Kro’ een herberg in het Deens is, dan spreekt de naam voor zich: inderdaad bevindt zich midden in het dorp Rodekro een rode Kro, Rode-Kro geheten. Hij dateert uit 1642 maar is zozeer aangepast aan de moderne tijd, dat het sprekend een modern hotel-restaurant lijkt. En waarschijnlijk ook is. 

In het dorp Vojens hebben we geen bezienswaardigheden kunnen ontdekken, en evenmin de beloofde typisch Deense pittoreske straatjes. Wel is er een Aldi, waarvan we de diepvriesmaaltijden hogelijk zijn gaan waarderen. En de camping in Vojens is uitstekend, met mooie Hütten, en een even mooie keukenvoorziening waarin zelfs koffie en thee klaarstaan.

Vorige Volgende