• jellejan@jjklinkert.nl

Keulen – Remagen

Keulen – Remagen

De route van Keulen naar Remagen voert halverwege door Bonn, maar van die stad merk je eigenlijk weinig. Tegen onze verwachting in zijn er tussen Keulen en Bonn betrekkelijk weinig koffietentjes, uiteindelijk vinden we er een in de buurt van Bonn bij een veerpont, wat natuurlijk een geëigende plek is voor een uitspanning. De fietspaden langs de Rijn zijn voortdurend prima, evenals de uitzichten. 

Een eindje verderop, bij Bad Godesberg, is een camping waar je lekker kunt lunchen; een uitsmijter heet hier een ‘Strammer Max’, en bevat maar liefst drie spiegeleieren. Dat geeft genoeg ondergrond om verder te fietsen over prettige fietspaden naar Remagen. Daar bevindt zich de beroemde brug, die de Amerikanen ongeschonden in handen konden krijgen aan het eind van WOII. Toentertijd stortte hij na een paar dagen al in, en hij is nooit herbouwd (hij lijkt daardoor een beetje op le Pont d’Avignon), dus je kunt nu de rest bewonderen. Daarin is ook een Vredesmuseum gevestigd, dat natuurlijk ook een bezoek waard is.

De camping is Remagen is voortreffelijk, maar gaat pas om 15.00 uur open. Dat geldt trouwens voor meer campings langs de route. Dit traject van zo’n 65 kilometer rondden wij af om 14.00 uur, zodat wij een uur lang bier konden drinken bij de naastgelegen kiosk. 

Rest van de eerste amerikaanse brug over de Rijn in WOII

Vorige Volgende