• jellejan@jjklinkert.nl

Koblenz – Bingen

Koblenz – Bingen

Net als vijf jaar geleden hebben we het ons op dit traject weer gemakkelijk gemaakt door een stuk van 40 km met de boot te gaan. De KD-lijn onderhoudt namelijk een lijndienst over dit gedeelte van de Rijn, waarbij allerlei plaatsen onderweg worden aangedaan. De boot vertrekt om 9.00 uur uit Koblenz, maar dat was ons wat te vroeg, en daarom fietsten we net als vorige keer in een redelijk tempo naar het 25 kilometer verder gelegen Boppard. Het eerste deel van dit traject gaat geruime tijd door een soort parkachtige buitenwijken van Koblenz, maar na een tijdje komt de Rijn weer buurten. We vertrokken zelf ruim na negenen uit Koblenz en kwamen om ruim 10.30 in Boppard aan. Daaruit vertrok de boot dan weer om 11.00 uur. Prettig was dat het personeel van de boot onze fietsen eigenhandig aan boord tilde – die moesten namelijk een trapje van drie treden op.

Zo’n boottocht is een prettige onderbreking van de fietstocht. Je zit lekker aan boord, kunt er prima eten en drinken, en vooral kun je genieten van de fraaie uitzichten op dorpen en ruïnes van oeroude burchten. Een dame vertelt via de luidspreker wat er aan moois te zien is. Als je de Lorelei passeert, wordt er een beroemd (maar voor mij onbekend) Loreleilied ten gehore gebracht. 

In Bingen, waar je kunt afstappen, is tegenwoordig een nieuw museum gewijd aan Hildgard von Bingen. Het is de moeite zeker waard dat ook te bezoeken. Dat kun je het beste doen zodra je van de boot afkomt, want het sluit al om vijf uur. 

Vanuit Bingen moet je weer een eindje fietsen naar de mooi, namelijk direct aan de Rijn, gelegen camping. In het restaurantje kun je daar ook lekker eten, als afronding van een gemakkelijk dagje. 

Vorige Volgende