• jellejan@jjklinkert.nl

Mainflingen – Miltenberg

Mainflingen – Miltenberg

Van Mainflingen rijden we richting Aschaffenburg over opnieuw prettige fietspaden. Bij die stad aangekomen worden we bijna overweldigd door het plotseling verschijnende en gigantische slot Johannisburg. Binnen in dit 17e eeuwse gebouw is allerlei moois te bewonderen (o.a. oude Duitse en Hollandse meesters) maar wij moeten door naar het zuiden. Want daar ligt het doel voor vandaag: Miltenberg.

Slot Johannisburg in Aschaffenburg

Vanuit de verte zien we al dat het in Miltenberg (ook) feest is: een resuachtig reuzenrad doemt aan de horizon op, dat later onderdeel blijkt te zijn van een Messe, een Duitse kermis. Ook de kermis is reusachtig, met talloze schiet-, bots- en doorelkaargeschudworden-attracties. Bij de Messe behoort ook een gigantische feesttent. De bezoekers, en dat is het opmerkelijke, komen om een uur of vier aangestroomd, vrijwel allen gekleed in Dirndl-jurken en Lederhosen. Hoewel het niet echt onze modesmaak is, begrijpen we dat we in Beieren zijn aangekomen: bij een feest hoort kennelijk deze dracht. Het is al met al een bijzonder en ook wel leuk gezicht: iedereen in klederdracht, kom daar maar eens om in Spakenburg of Volendam!

Miltenberg zelf is een prachtig stadje, echt een bezoek waard. Er staan alweer veel oeroude vakwerkhuizen, soms zelfs uit de 14e eeuw (het Rathaus), er is het oudste restaurant (of in elk geval een van de oudste restaurants) van Duitsland (uit 1590), waar je uitstekend kunt eten: Gasthaus zum Riesen. Kortom, je loopt er heerlijk en gezellig rond.

‘s Avonds echter vergaat het lachen ons wel. De camping is gevestigd bij de brug over de Main, tegenover de Messe. Het lawaai dat daar vandaan komt, is ongehoord, waarbij de feesttent met met de Duitse liederen meebrullende duizenden feestgangers een aparte rol vervult. Als om een uur of twee de feestelijkheden eindigen, komen de kermisklanten op de camping, bier drinkend, luidop kletsend, met auto’s heen en weer rijdend. Neem het ze eens kwalijk, maar wij doen geen oog dicht. Dus de volgende dag gauw maar weer verder.

P.S.: Advies: Ga als er kermis is in Miltenberg niet op de camping staan – tenzij je heel veel ven kermissen houdt.

Miltenburg

Vorige Volgende