• jellejan@jjklinkert.nl

Dinant – Huy

Dinant – Huy

Vandaag fietsen we van Dinant via Namen naar Huy. Het is een mooi stuk, waarbij het verschil in wegkwaliteit tussen de wegen in de dorpjes en die daarbuiten opvalt. In de bebouwde kom ligt nog menige kasseienstrook nostalgisch te wezen, maar voor zwaarbeladen fietsen is het toch niet leuk. Omdat het steeds maar zo’n honderd meter is, valt er wel mee te leven.

Eerst passeren we Namen, waar we voor maar liefst € 4 een muffin kunnen scoren. Het beeld dat we van die stad al doorfietsend krijgen, is niet erg aantrekkelijk. Een flink eind verderop ligt Andenne, vlak bij het fietspad langs de rivier vinden we daar een winkelcentrum met zowaar een sandwich-verschaffend restaurant. Zoals gezegd voert de weg steeds langs de rivier, die ons dan ook steeds vertrouwder wordt.

Dan komen we in Huy. Omdat daar geen camping is, hebben we van tevoren het adres van de VVV opgezocht, gelukkig gelegen in een oud pand op de kade, dus we fietsen er zo tegenaan. Daar verwijzen twee vriendelijke dames ons naar een Chambre d’hôte, die in het dorp zelf ligt, dus weer even heuvelop. Dat blijkt een schot in de roos. We krijgen een gerieflijke kamer, compleet met thee- en koffievoorziening (en allerlei snoepjes), en als we ‘s avonds van het eten in het dorp terugkomen, staat er een flesje witte wijn uit de eigen wijngaard koud gereed. Heerlijk!

Marktplein in Huy

Huy blijkt een verrassend mooi stadscentrum te hebben, met een fraaie markt en leuke middeleeuwse straten. Natuurlijk ook weer een indrukwekkende kerk (met renaissance-beelden die een swingende indruk maken), daarnaast winkels waarin souvenirs kunnen worden gekocht, handig aangezien het eind van de route begint te naderen. En je zou uit onderstaande tekst kunnen opmaken, dat Huy een fietsvriendelijke stad is, maar daar moet je dan geen illusies over hebben.

Het is langzamerhand eigenlijk overbodig om nog een hoogtegrafiek op te nemen, maar voor de volledigheid toch even, hierbij dan. Het bergje halverwege zal wel het bezoek aan het winkelcentrum in Andenne vertegenwoordigen. Zeker weten we dat niet, dus het heeft geen grote indruk gemaakt.

Vorige Volgende