• jellejan@jjklinkert.nl

Fumay – Dinant

Fumay – Dinant

Het is bijna 70 kilometer van Fumay naar Dinant, maar dankzij de prima fietspaden is het een fijne tocht. Nog steeds zijn de bakkers niet echt om de hoek, maar in Givet is er een die ook koffie schenkt. Anseremme, zo’n beetje halverwege, blijkt een druk stadje te zijn met een goede keus uit terrassen, zodat we daar een croque-monsieur kunnen eten. Wel eens lekker na al het stokbrood.

Weer een eind verder (inclusief een klein klimmetje) volgt uiteindelijk Dinant, waar je via de mooie boulevard doorheen kunt fietsen. Omdat het vandaag zondag is (en bovendien quatorze juillet), zijn er zoveel wandelaars dat we moeten afstappen. Naast verschillende terrassen is er ook nog een streekmarkt, zodat het een prettige wandeling wordt.

De camping van Dinant is twee kilometer voorbij het centrum, en als tentfietser krijg je een plaatsje aan de Maas, dus met een leuk uitzicht. 

Op de boulevard van Dinant

Dinant is een leuke stad om in rond te lopen; de kathedraal is zeker een bezichtiging waard. En hét element dat overal wordt uitgebaat is het feit, dat Adolphe Sax, de uitvinder van de saxophoon, hier is geboren, of zoals een bord in het Sax-Museum zegt ‘hier zijn eerste adem uitblies’.  Op bruggen, op pleinen, in etalages, overal dus saxophoons in de meest verschillende kleuren en ook wel vormen. En natuurlijk beelden en afbeeldingen van Adolphe zelf.

Dat Sax Museum(pje, groot is het niet), gevestigd in zijn geboortehuis,  is gratis en zeker even de moeite waard. Er pal voor staat een beeld van de meester, waarnaast je kunt gaan zitten om de voor de hand liggende foto te maken.

De onderstaande hoogtegrafiek zegt: niets bijzonders. Dus daar laten we het maar bij.

Vorige Volgende