• jellejan@jjklinkert.nl

Castricum – Katwijk

Castricum – Katwijk

Van Den Helder naar Castricum is een bijzonder fraai eerste stuk van de LF1. Vanaf de Veerhaven in Den Helder fiets je over de dijk eerst westwaarts en daarna naar het zuiden, na een paar kilometer buigt de route het bos- en duingebied in en dat verlaat je vervolgens nauwelijks meer. Maar dat ritje maken we jaarlijks wel een paar keer, dus voor deze tocht hebben we dat overgeslagen: we begonnen dus in onze woonplaats Castricum. Op de Zeeweg pik je dan de LF1 op. Aanvankelijk weer door bos en duin, maar bij Wijk aan Zee ga je eerst door de dorpsbebouwing en daarna door het industriegebied rond de Hoogovens (tegenwoordig Tata-Steel geheten). Na de pont over het Noordzeekanaal volgt al snel het Nationaal Park Kennemerland: lanen, villa’s, bossen en natuurlijk de Ruïne van Brederode, die er trouwens weinig ruïneus uitziet. 

In die omgeving bevinden zich mooie terassen om koffie te drinken. Daarna fiets je door richting Zandvoort en klimt naar de weg langs de zee. Dit eerste deel is dan vervolgens een erg boulevard-achtig stuk, een mooi fietspad, dat wel, met uitzicht over het strand, maar ook veel auto’s en parkeerplaatsen, restaurants en terrassen. Gelukkig is er niet veel hoogbouw buiten de badplaatsen, en als je wilt lunchen is daar overvloedig gelegenheid voor. 

In Katwijk ligt camping de Noordduinen (er zijn daar meerdere campings) die voor ons tentje met twee fietsen een kleine € 30 rekent – en daar zit dan nog geen Wifi bij, flauw hoor! Maar de camping is keurig en vlak bij het strand, en op zondag is het restaurant geopend. Overigens is het verrassend te constateren dat je op dit traject toch een kleine 200 meter hebt geklommen, dankzij de talloze duinhellinkjes. Telt toch aan…

Wachten voor de pont bij IJmuiden

Vorige Volgende