• jellejan@jjklinkert.nl

Kampen – Elburg

Kampen – Elburg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is elburg-1-1024x768.jpeg
Zandverhalen in Elburg

Vanaf Kampen zijn we de IJssel verder afgevaren om bij het Ketelmeer linksomkeert het Randmeer in te gaan. Later vroeg ik me af of ik niet beter het Reevediep had kunnen nemen: een nieuw water dat de IJssel verbindt met het Drontermeer, aangelegd om de te verwachten grotere waterhoeveelheden in die IJssel beter te kunnen afvoeren. En ja, het blijkt al op 1 april 2019 geopend te zijn; had ik het geweten, dan hadden we een flink stuk van de route kunnen afsnijden. Bovendien hadden we dan misschien de (volgens Wikipedia) in het Reevediep voorkomende meervleermuis, rivierrombout en kleine modderkruiper kunnen bewonderen. Wees eerlijk: die kans krijg je niet vaak!

De Randmeren, die we goed kennen, vertonen over zo’n honderd kilometer lengte een behoorlijke uniformiteit van uitzichten. Ons vielen dit keer wel de vele campings, bijbehorende jachthavens en zwemgelegenheden op, en het toch ook wel vaak overweldigende geluid van hard varende speedboten. Het filmpje hieronder geeft in het kort een representatief beeld van honderd kilometer Randmeerbeleving.

Uiteindelijk arriveren we deze dag in Elburg, waar het verrassend druk en overvol blijkt te zijn. We vinden met enig geluk een plaatsje in de haven vlak bij het centrum, en bezoeken het verbazende ‘Zandverhalen’ (uit de Bijbel) museum. En wonderlijke collectie van zand gemaakte voorstellingen van bijbelse taferelen. Ik kwam er toch wel met een gevoel van bewondering vandaan.

Vorige Volgende