• jellejan@jjklinkert.nl

Culemborg – Wijk bij Duurstede – Wageningen

Culemborg – Wijk bij Duurstede – Wageningen

Marktplein van Culemborg

Jachthaven ‘De Helling’  van Culemborg heeft een passantenkade met niet zoveel plaatsen. Gelukkig hadden wij tevoren telefonisch gereserveerd en konden dus gelukkig op de laatste nog vrije plaats gaan liggen. Omdat we verplicht met de neus richting havenuitgang moesten vastmaken, was dat nog een heel gemanoeuvreer in de niet zo ruime haven. Maar de ontvangst was prettig en de voorzieningen in de haven prima. Culemborg zelf bleek éen mooi marktplein met terrassen en een fraaie stadspoort te bezitten, maar verder was er weinig te zien.

Uitzicht over de Lek

Daarom voeren we de volgende dag meteen door naar Wijk bij Duurstede, naar de haven van W.V.Rijn en Lek, gelegen in een afgesloten zijarm van de rivier. Dat bleek een prachtige jachthaven met een aardige havenmeester en uitstekende voorzieningen op een kwartiertje lopen van het stadje.

En Wijk bij Duurstede zelf vonden we eerlijk gezegd eigenlijk veel mooier dan Culemborg: een leuk centrum, mooie straatjes en een prachtig kasteel waar muziek gemaakt werd op de mooie dag dat wij er waren.

Kasteel van Wijk bij Duurstede

De volgende dag voeren we door naar Wageningen, na sluis Amerongen te zijn gepasseerd: alweer zo’n grote lege sluis. Het varen op de Lek, die ongemerkt Nederrijn is gaan heten, is steeds plezierig en ontspannen. De rivier is breed, er is weinig of geen stroom en nauwelijks beroepsvaart. Langs de oevers staan nogal wat steenfabrieken met hun typerend profiel (plat gebouw, hoge schoorsteen), kerktorens in de verte, af en toe een gierpont. De ‘rijen populieren’ van Marsman zien we nauwelijks, maar daar staan talloze vogels (ooievaars bijvoorbeeld) weer tegenover.

Steenfabriek

Bij Rhenen, vlak voor Wageningen heb je uitzicht op wat wij vermoeden dat de Grebbeberg is. Best wel spectaculair voor ons Hollandse rivierenlandschap. Vlak voor Wageningen ligt de goedvoorziene haven van W.V.Wava. Je kunt er vlakbij leuk langs de rivier wandelen, maar het stadje zelf ligt verder weg. Maar daarvoor zijn weer gratis fietsen te leen, waar we dankbaar gebruik van maakten. Wageningen heeft in de oorlog zwaar geleden, dus er is geen oude stadskern te bewonderen. Alleen het befaamde hotel ‘De Wereld’ moet je natuurlijk even zien, je loopt ernaar toe door een winkelstraat met bijna uitsluitend winkelketenwinkels, dus liefhebbers van de Hema, Albert Heijn en het Kruidvat kunnen hun hart ophalen – helaas behoren wij niet tot die groep…

Hotel de Wereld in Wageningen

Vorige Volgende