• jellejan@jjklinkert.nl

Point de Poitte – Arc en Senans

Point de Poitte – Arc en Senans

Na Point de Poitte fiets je over een heel fraaie hoogvlakte, door een wat parkachtig landschap. Het is een afwisseling van bossen, weilanden met witte koeien en akkers, hier zien we ons eerste (en enige) hert. Halverwege dit traject is er een prachtige afdaling, die het eind van de Jura betekent: 4 kilometer steil naar beneden, om te eindigen in het leuke plaatsje Poligny, waar je heel goed koffie kunt drinken in het centrum. De foto hieronder is genomen vlakbij de camping in Arc en Senans.

Dit traject eindigt in Arc en Senans en dit plaatsje is bijzonder de moeite waard, omdat er een gebouwencomplex, de Saline Royale,  staat dat ten dienste stond van de zoutindustrie. Het werd eind 18e eeuw gebouwd door Ledoux, een sociaal verlichte architect, die hiermee een soort “ideale stad” wilde realiseren, waarin niet alleen het werk efficiënt gebeurde, maar ook de leefomstandigheden van de arbeiders optimaal zouden zijn. Het bewaard gebleven complex is van een fascinerende strakke geometrie, en ruimschoots te bezichtigen. Onderstaande foto geeft een beeld van een deel van het complex. In het hoofdgebouw bleek een prachtige tentoonstelling van werk van de 19e eeuwse realist (net voor het impressionisme) Courbet te zijn. Ook al erg de moeite waard.

Dit is een prettig traject om te fietsen. In het begin wel wat klimwerk, dan een heerlijke afdaling en vervolgens een redelijk vlak gedeelte, eindigend op een mooie camping. Vlak voor de afdaling passeer je nog een indrukwekkend cirque: een in de rotsen door een rivier uitgeslepen cirkelvormig dal. Je kunt er vanaf een terrasje inkijken. 

Vorige Volgende