• jellejan@jjklinkert.nl

Goglis – Döbern

Goglis – Döbern

De tocht van Gohlis naar Döbern telt zo’n 60 kilometer, en voert alweer over redelijk comfortabele fietspaden. Wij namen de westelijke variant die enkele omleidingen kende – omleidingen in deze omgeving hebben meestal te maken met reparatiewerkzaamheden in verband met de overstromingen in 2012 – en die op enige afstand van de Elbe loopt. Van bijzonder stedeschoon is in deze buurt geen sprake, maar in Weßnig stuit je vanzelf op de eerste Radfahrerkirche.

Wat is een Radfahrerkirche? Wij kennen gereformeerde, lutherse en zelfs evangelische kerken, maar dat fietsers een aparte denominatie vormen was ons onbekend. Dat is dus ook niet zo. Deze Radfahrerkirche verschilt in niets van een gewone kerk, behalve dat er een (soort) fiets in het midden staat. En er staat een kaart van de wereld waarin je een speld kunt prikken om je woonplaats aan te geven. En je kunt er natuurlijk heel goed bidden voor, of eigenlijk tegen een lekke band.

Dan maar doorfietsen naar Torgau, dat je aan de Elbe tegemoetglanst met een schitterend kasteel en stadsprofiel. Het is de moeite waard er even omhoog in te fietsen; je rijdt vanzelf naar het stadsplein dat erg de moeite waard is, en daarna rol je weer vanzelf naar beneden, naar de Elbe, naar de route. Daarma ben je al gauw in Döbern en daar vind je pension ‘Am Storchennest’ met een wel erg praatgrage baas, die echter veel goedmaakt met zijn zelfgerookte forel.

Vorige Volgende