• jellejan@jjklinkert.nl

Bouchemaine – Saumur

Bouchemaine – Saumur

Ook dit ongeveer 70 kilometer lange deel van de Loire-route van Bouchemaine naar Saumur voert weer door een nu langzamerhand bekend landschap: gemaaide gele korenvelden en bosjes. Als je op de camping bij Bouchemaine hebt gestaan, kost het toch nog 20 kilometer via de noordelijke route om Angers uit te komen. Je rijdt na zo’n 15 kilometer door een parkachtig gebied, waar we blij waren met onze GPS: de weg was opgebroken, en de bewegwijzering was gebrekkig. Maar daarna kan je weer goed vooruit. Tot vlak voor het kleine plaatsje La Daguenière. Daar stuitten wij op een klein riviertje waar een handgedreven pontje ons over zou moeten kunnen zetten. Maar helaas, het pontje ligt aan de overkant, een pontbaas is niet te zien en ook aan de overkant staan hulpeloze fietsers te wachten. Op een groot bord staan telefoonnummers, maar die geven slechts toegang tot in onnavolgbaar frans uitgeproken keuzemenu’s. Daarom kiezen we maar voor de op hetzelfde bord aangegeven omleidingsroute.

De camping in Saumur (Camping de l’île d’Offard) ligt op een eilandje midden in de stad en midden in de Loire. Er is een zwembad bij en als je daarin ligt, heb je een mooi uitzicht op het kasteel van Saumur. Om op het eiland te komen moet je een brug over de Loire over. Deze is, net als vele andere bruggen over de rivier, lang en druk. Eigenlijk zijn deze onderdelen van de route telkens weer een stressmomentje. Je moet nogal eens een brug over, want de route wisselt regelmatig van oever. En elke brug is weer langer dan je denkt, en vaak vol met ongeduldige automobilisten, die weliswaar achter je blijven rijden, maar waarvan je de ergernis door de voorruit heen voelt groeien. 

Een bezoek aan het kasteel van Saumur is de moeite waard. Wij troffen een bijzonder goed Engels sprekende gids, die ons vol enthousiasme rondleidde. Bovendien werden we getracteerd op een toneelstukje, dat door een zestal in middeleeuwse kleding gestoken liefhebbers voor ons werd opgevoerd. En het uitzicht op het oude Saumur vanaf de kasteelmuren (zie de foto hieronder) is prachtig.

Vorige Volgende