• jellejan@jjklinkert.nl

Kolding – Odense

Kolding – Odense

Het is een flink stuk van Kolding naar Odense, zo’n 90 kilometer, maar dat wordt allemaal goedgemaakt door het nu plotseling veel boeiender landschap, en vooral de mooie stad Odense (spreek uit: Ódense, met de nadruk op de eerste lettergreep). 

Wat betreft het landschap: plotseling verschijnen er heuvels op de weg. Niet dramatisch hoog, maar toch. Soms een meter of twintig, soms wat meer, uiteindelijk, aangekomen in Odense ben je toch heel wat op en neer gefietst. Onderweg hadden we maximaal zo’n 80 meter boven zeeniveau bereikt. Het deed qua heuvelachtigheid een beetje denken aan Noord Frankrijk: geen hoge heuvels maar wel veel, en dus wel vermoeiend. Aan de andere kant is het landschap daardoor meteen veel leuker om door te fietsen. Ook de dorpjes en huizen zien er allemaal wat aantrekkelijker uit. Eindelijk kan het word ‘pittoresk’ soms van toepassing worden verklaard. Met name Middelfart dat je na een uur of twee klimmen en dalen passeert, aan een mooie baai gelegen, nodigt uit om koffie te drinken.

Odense is gewoon een mooie stad, althans een stad met een mooi centrum (met o.a. een Aldi). Leuke autovrije winkelstraten, mooie kerken en natuurlijk vooral het geboortehuis van Hans Christian Andersen. Daarin en daarbij is een museum ingericht, helemaal gewijd aan leven en werk van die schrijver. Daar vernemen we bijvoorbeeld dat hij veel meer schreef dan alleen maar sprookjes: romans, toneelstukken, essays, en wat niet al. Bij het huis is een kleine park, waarin in het weekend om de twee uur een bijzonder fraai toneelstuk wordt opgevoerd door een gezelschap van volwassenen en kinderen. Daarin worden de bekendste sprookjes van Andersen kort verbeeld. Zeker de moeite van ons bezoek waard.

Vorige Volgende