• jellejan@jjklinkert.nl

Odense – Roskilde

Odense – Roskilde

We willen het niet mooier maken dan het is: het traject van Odense naar Roskilde hebben we met de trein gedaan. Het regende alweer keihard, we moesten toch een stuk met de trein (namelijk de oversteek) en we wilden wat tijdruimte creëren om in Kopenhagen rond te lopen. 

Dankzij mijn Iphone kregen we op tijd in de gaten dat we in Korsor moesten overstappen om in Roskilde terecht te kunnen komen. En gelukkig bleek dit overstappen op hetzelfde perron te moeten gebeuren. Om in de trein te komen moesten de fietsen 3 flinke treden opgetild worden, altijd weer een ongelukkige operatie waarbij de Denen wel behulpzaam bleken. De treinen zelf bleken weinig fietsruimte te bieden, moeizaam allemaal. Maar gelukkig arriveerden we ongeschonden in Roskilde. Het beroemde festival waar zo’n 120.000 mensen waren geweest, was gelukkig net vorige week afgelopen, zodat we zonder moeite op de heel mooi aan een fjord gelegen camping een huisje konden huren.

Roskilde is ook de moeite van een bezoek waard, met name vanweg de oeroude Domkerk. Dat is nu vooral een mausoleum vol praalgraven met Deense koningen en koninginnen. Er staat zelfs al een ontwerp van het graf van de nu nog levende royalties, zodat die zich alvast kunnen inleven in het overleden zijn. Verder staat er een prachtig altaarstuk, er zijn mooie fresco’s te zien en een geweldig uurwerk met St. Joris, die elk uur de draak verslaat. Ook in Roskilde: een zeker voor kinderen mooi Vikingenmuseum met een vikingenbotenwerf. En overigens ook een Aldi.

Vorige Volgende