• jellejan@jjklinkert.nl

Gouda – Dordrecht

Gouda – Dordrecht

Na een rustige nacht in Gouda volgen we de Hollandse IJssel. Een mooie, bochtige rivier, die naarmate we Rotterdam naderen, steeds stedelijker gaat aandoen. Bij Rotterdam aangekomen, volgt de oversteek van de Nieuwe Maas, bakboord uit, richting de Noord. Goed uitkijken altijd, hoewel het hier meestal met de drukte wel meevalt. Stroom mee of stroom tegen is altijd weer de vraag (je kunt het van te voren nakijken, maar dat vergeten we altijd), dit keer tegen, dus dat betekent betrekkelijk traag varen, het scheelt al gauw een kilometer of 3 per uur.

Stuurboord uit de Noord op, nog steeds stroom tegen en goed uitkijken voor achterop komende grote schepen. Bij het kruispunt Noord/Oude Maas/Merwede melden we ons keurig op de marifoon, om te vertellen dat we willen oversteken naar de jachthavens in Dordrecht. Dat gaat verder zonder problemen (maar hier is het altijd druk) en we kiezen dit keer voor de jachthaven in de Wijnhaven. (Meestal liggen we bij de Koninklijke, maar we wilden eens wat anders). We krijgen een box toegewezen en kunnen die niet zonder moeite maar veilig indraaien: ook hier is niet al te veel ruimte.

We liggen hier lekker dicht bij het centrum. Zoals altijd hebben we moeite om een plaats te vinden om onze hond uit te laten, daar is Dordrecht helaas niet goed in. Uiteindelijk vinden we plaats ergens achter het Otto Dickeplein.

Dordrecht is een prachtstad. Boordevol monumentale huizen en andere gebouwen, het schitterende Dordrechts Museum (en nog andere musea) en gezellige winkelstraten. Het is altijd weer een groot genoegen om er rond te lopen. Het havenkwartier verdient nog aparte aandacht, zelf gaan we graag even zitten op het Groothoofd, om te genieten van het uitzicht over de stromende rivier en alle langskomende schepen.

Vorige Volgende