• jellejan@jjklinkert.nl

Vianen – Breukelen

Vianen – Breukelen

De route van Vianen naar Breukelen had ik van te voren uitgezet in de waterkaart. Dat bleek weer erg prettig te zijn, want er zijn een paar ingewikkelde kruispunten en oversteken, die op het water tamelijk onoverzichtelijk blijken te zijn. Hoe dan ook, vanuit Vianen-haven moesten we eerst door de sluis van Vianen, dan steek je meteen de Lek over om dan een beetje schuin links het Merwedekanaal (dus niet het Lekkanaal) in te varen, op weg naar de Koninginnensluis.

Aan het eind van het Merwedekanaal staken we het Amsterdam-Rijnkanaal over en komen vervolgens in de Noordersluizen. Dat bleek een enorm groot, tweeledig waterwerk met een praatgrage sluiswachter. Dat merkten we omdat we er als enige inlagen. Ook hier gaat het schutten weer vlot en zonder problemen varen we door richting Utrecht.

Daar wordt het, met name op de Oudegracht, minder leuk. Dat ligt niet aan het vaarwater, dat zonder meer prachtig is – dwars door de oude stad met de mooie werven aan het water – maar vooral aan de huurboten (Locaboats) die zich tamelijk talrijk ons tegemoet komend door diezelfde Oudegracht wringen. De stuurlieden op die boten hebben kennelijk geen enkele kaas gegeten van het besturen van zo’n tien meter lange boot, wat maakt dat dit voor mij meteen de laatste keer is dat ik zo door Utrecht vaar.

Aan het eind van Utrecht, in de Weerdsluis help ik nog een Italiaanse familie die kans zag de boot vlak voor de sluis op de kant vast te varen (en niet begreep hoe los te varen); de student-sluiswachter meldde ons later dat hij dit soort tonelen vrijwel elke dag meemaakte.

Gelukkig bereikten we uiteindelijk schadevrij de Vecht, die we in het verplichte rustige tempo afvoeren tot Breukelen. Veel mooie treurwilgen langs de kant, theekoepeltjes, herenhuizen, zoals je die alleen aan de Vecht kunt vinden. Op de een of andere manier voelt het als een beetje thuiskomen. In Breukelen vonden we uiteindelijk gemakkelijk een ligplaats bij het centrum, voorzien van het AanUitNet-betaalsysteem. Handig! Zo bespaart de gemeente een havenmeester. Hoewel, er zal toch wel gecontroleerd worden? Maar het werkte goed.

Vorige Volgende