• jellejan@jjklinkert.nl

Het Liturgiekoor

Het Liturgiekoor

Het Liturgiekoor is een gemengd koor van zo’n twintig leden en is opgericht in 1986 met als doelstelling de gemeente te ondersteunen bij het leren kennen van nieuwe liederen.           

Repertoire

 Het Liturgiekoor zingt vooral lederen van Huub Oosterhuis, op muziek van componisten als Bernhard Huijbers, Tom Löwenthal en Antoine Oomen, maar ook werken van Willem Vogel. Het koor heeft inmiddels een repertoire van ruim 500 stukken. Een aantal daarvan was heel bijzonder en leidde in de loop van onze koorgeschiedenis  tot bijzondere projecten zoals de uitvoering van het Kerstoratorium van Willem Vogel,  de Missa Solemnis van Löwenthal en Oosterhuis zowel in de Dorpskerk als in de Grote of St.Bavo op de markt in Haarlem. En ter gelegenheid van ons vijfentwintig jarig bestaan voerden wij  in de Dorpskerk en de Abdijkerk te Egmond de Mis “Ruimte waar het Licht kan komen” van Henny Vrienten uit.  Net als de Missa Solemnis een werk voor koor en een flink aantal instrumentalisten.  Op Goede Vrijdag 2017 zongen we in de Dorpskerk, met gastzangers en koperblazers,  het Paasoratorium  “Het Lam dat ons doet leven”  (muziek: Dirk Zwart, tekst: Ria Borkent).  Het koor jaar 2017 eindigde met een uitvoering op Kerstavond in de overvolle Dorpskerk van het prachtige Kerstoratorium  ”Licht voor de Wereld” (Dirk Zwart/Ria Borkent)  met gastzangers en ondersteuning van een koperkwartet van muziekvereniging Emergo Castricum.  In  2018 zongen we tijdens de Paaswake het werk “Dan zal ik Leven” en in de Kerstvesper het Kerstoratorium  “Een Nieuw Begin” (teksten: Huub Oosterhuis, muziek: Antoine Oomen).

U kunt een aantal video’s van kooroptredens bekijken op deze pagina.

Dirigent

Dirigent van het Liturgiekoor is sinds de oprichting Jelle Jan Klinkert (1947). Hij speelt piano sinds zijn zesde en leerde later ook klarinet en gitaar spelen. De eerste tijd deed hij zijn koordirectie-werk op basis van zijn ervaring als pianist en leider van bands en (klassieke) muziekgroepen. Na zijn pensionering in 2007 – daarvoor werkte hij o.a. als directeur van ziekenhuizen en zorgorganisaties – volgde hij de Meerjarige (koor) Dirigenten Opleiding (MDO) van het Centrum voor de Kunsten in Utrecht, waar hij in 2009 afstudeerde. Vanaf die tijd ging hij ook het koor van de Kritische Gemeente IJmond dirigeren. En sinds enkele jaren staat hij ook voor het Laatkoor uit Alkmaar.

Instrumentale begeleiding

De begeleiding op de piano wordt verzorgd door onze vaste pianiste Karin Mooij en de dirigent.

De kooraktiviteiten

 Het Liturgiekoor zingt ongeveer een keer per maand, met uitzondering van de zomermaanden,  in de vieringen in de Dorpskerk  en we werken mee aan vieringen in Dijk en Duin (De Oude Keuken) en De Koepel (Willibrordus Heiloo). Een bijzondere activiteit is de Liedmiddag (met gastzangers)  + aansluitend Oecumenisch Vesper (met voorganger, gastzangers en bezoekers).  Deze activiteit wordt thans geëvalueerd:  de Liedmiddag voor de tweede helft 2018 bevatte geen  Vesper  maar als afsluiting  een Liturgisch element  met alle zangers. 

                Zingschema  Liturgiekoor 2019 – 2020


 29  september; Startzondag; 10.00 uur: ds. Dick van Arkel; ds. Suzan ten Heuw; pastor Eveline Masetti,                                                 
 13 oktober; 10.00 uur: De Oude Keuken  (Dijk en Duin)  10:00 uur                     27 oktober; 10.00 uur: ds. Suzan ten Heuw  
 24 november; Gedachteniszondag; 17.00 uur: ds. Dick v. Arkel/pastor Eveline Masetti  
 01 december  Willebrordus; Heiloo
 24 december; 21.00 uur: Pastor Eveline Masetti, Oec. Kerstvesper                                                                                                                           

Het koor repeteert elke zaterdag in de Dorpskerk van 10 uur tot ca. half twaalf, met koffiepauze. In de zomermaanden (medio juni – begin september) geen repetitie. We sluiten het koorseizoen altijd af met een gezellige “Thee en Taart”.

Wil je  meezingen in dit enthousiaste koor?  Nieuwe zangers van harte welkom.  Sopranen, alten en met name tenoren en bassen.  Kom eens vrijblijvend een repetitie bijwonen om te horen of het Liturgiekoor ook jouw koor is! 

Contact

Jelle Jan Klinkert (dirigent), tel. 0251-652456, email:: Jelle Jan Klinkert

Hans Koopmans (bestuur), tel. 0251-310417, email: Hans Koopmans

Update: 28 december 2018  hpk

  • © 2019 Protestantse Kerk Castricum