• jellejan@jjklinkert.nl

Het Liturgiekoor

Het Liturgiekoor

Het Liturgiekoor is een gemengd koor van zo’n twintig leden en is opgericht in 1986 met als doelstelling de gemeente te ondersteunen bij het leren kennen van nieuwe liederen.           

Repertoire

 Het Liturgiekoor zingt vooral liederen van Huub Oosterhuis, op muziek van componisten als Bernhard Huijbers, Tom Löwenthal en Antoine Oomen, maar ook werken van Willem Vogel. Het koor heeft inmiddels een repertoire van ruim 500 stukken. Een aantal daarvan was heel bijzonder en leidde in de loop van onze koorgeschiedenis  tot bijzondere projecten zoals de uitvoering van het Kerstoratorium van Willem Vogel,  de Missa Solemnis van Löwenthal en Oosterhuis zowel in de Dorpskerk als in de Grote of St.Bavo op de markt in Haarlem.

En ter gelegenheid van ons vijfentwintig jarig bestaan voerden wij  in de Dorpskerk en de Abdijkerk te Egmond de Mis “Ruimte waar het Licht kan komen” van Henny Vrienten uit.  Net als de Missa Solemnis een werk voor koor en een flink aantal instrumentalisten. 

Op Goede Vrijdag 2017 zongen we in de Dorpskerk, met gastzangers en koperblazers,  het Paasoratorium  “Het Lam dat ons doet leven”  (muziek: Dirk Zwart, tekst: Ria Borkent).  Het koor jaar 2017 eindigde met een uitvoering op Kerstavond in de overvolle Dorpskerk van het prachtige Kerstoratorium  ”Licht voor de Wereld” (Dirk Zwart/Ria Borkent)  met gastzangers en ondersteuning van een koperkwartet van muziekvereniging Emergo Castricum.  In  2018 zongen we tijdens de Paaswake het werk “Dan zal ik Leven” en in de Kerstvesper het Kerstoratorium  “Een Nieuw Begin” (teksten: Huub Oosterhuis, muziek: Antoine Oomen). Op Kerstavond 2022 voerden we het Festival Van Lezingen en Liederen van Dirk Zwart en Sytze de Vries uit.

U kunt een aantal video’s van kooroptredens bekijken op deze pagina.

Dirigent

Dirigent van het Liturgiekoor is sinds de oprichting Jelle Jan Klinkert (1947). Hij speelt piano sinds zijn zesde en leerde later ook klarinet en gitaar spelen. De eerste tijd deed hij zijn koordirectie-werk op basis van zijn ervaring als pianist en leider van bands en (klassieke) muziekgroepen. Na zijn pensionering in 2007 – daarvoor werkte hij o.a. als directeur van ziekenhuizen en zorgorganisaties – volgde hij de Meerjarige (koor) Dirigenten Opleiding (MDO) van het Centrum voor de Kunsten in Utrecht, waar hij in 2009 afstudeerde. Vanaf die tijd ging hij ook het koor van de Kritische Gemeente IJmond dirigeren. En sinds enkele jaren staat hij ook voor het Laatkoor uit Alkmaar.

Instrumentale begeleiding

De begeleiding op de piano wordt verzorgd door onze vaste pianiste Karin Mooij en de dirigent.

De kooraktiviteiten in 2024

 Het Liturgiekoor zingt ongeveer een keer per maand, met uitzondering van de zomermaanden,  in de vieringen in de Dorpskerk  en we werken soms mee aan vieringen in Dijk en Duin (De Oude Keuken) en De Koepel (Willibrordus Heiloo). Af en toe organiseren wij een Liedmiddag (met gastzangers)  + aansluitend Oecumenisch Vesper (met voorganger, gastzangers en bezoekers).  

Datum                Voorganger                           

6 januari             start repetities in De Schakel

28 januari  ds. Dick van Arkel   

18 februari ds. Angelique Rijlaarsdam in Dijk en Duin: de Oude Keuken

29 maart       pastor Jos van Steen          Goede Vrijdag

28 april               pastor Eveline Massetti        

2 juni                ds. Rik Willemsen                  

** Zomerstop**

8 september       start repetities in De Schakel

20 oktober ds. Angelique Rihjlaarsdam in Dijk en Duin: de Oude Keuken

3 november      pastor Eveline Masetti   ds. Rik Willemsen Gedachteniszondag

24 december      pastor Eveline Massetti Kerstvesper 20.00 uur

 

Het koor repeteert tijdens de koude maanden elke zaterdag in de Schakel (het gebouwtje achter de Dorpskerk) van 10 uur tot ca. half twaalf, met koffiepauze. Als de temperatuur het toelaat repeteren we in de Dorpskerk zelf. In de zomermaanden (medio juni – begin september) zijn er geen repetities. We sluiten het koorseizoen altijd af met een gezellige “Thee en Taart”.

Wil je  meezingen in dit enthousiaste koor?  Nieuwe zangers van harte welkom.  Sopranen, alten en met name tenoren en bassen.  Kom eens vrijblijvend een repetitie bijwonen om te horen of het Liturgiekoor ook jouw koor is! 

Contact

Jelle Jan Klinkert (dirigent), tel. 0251-652456, email:: Jelle Jan Klinkert

Hans Koopmans (bestuur), tel. 0251-310417, email: Hans Koopmans

Update: 25 december 2022

  • © 2019 Protestantse Kerk Castricum

naar video’s naar lijsten naar alle muziek naar info nieuw lid