• jellejan@jjklinkert.nl

2024: Fietsen op de Main Radweg

2024: Fietsen op de Main Radweg

Wij (77,76) fietsten van 24 juni tot en met 3 juli 2024 in 8 fietsdagen via de ‘Main Radweg’ langs de Main. We begonnen in Hochheim, vlakbij Mainz, en eindigden na een kleine 500 km in Bamberg. Wie kozen er dus voor om stroomopwaarts te fietsen, wetend dat je het hoogte verschil in de rivier over die afstand helemaal niet bemerkt. Wel hoopten we er op, dat we merendeels de westenwind mee zouden hebben, al oostwaarts fietsend. Dat bleek een illusie: de rivier kronkelt dermate, dat je bij elke windrichting hem soms mee en soms tegen hebt.

De Main Radweg wordt aangeprezen als een viersterren-route, een van de beste in Duitsland. En het moet gezegd: heel veel op deze route is heel goed. Het overgrote deel van de wegen is autovrij fietspad, de bestrating is in het algemeen voortreffelijk vlak asfalt (in het begin helaas nogal eens ontsierd door ergerlijke boomwortel-ribbels), er zitten weinig of geen heuvels in het traject, je fietst meestal vlak langs de Main wat regelmatig mooie uitzichten oplevert, er is heel veel natuur langs de fietspaden – dus geen eindeloze mais- of aardappelvelden maar heel veel bloeiende bloemen en zingende vogels.

Daar komt bij dat de bewegwijzering ook al zo goed is, dat we de GPS op onze telefoon en Garmin nauwelijks nodig hebben gehad. Natuurlijk is het, zoals altijd, nuttig om het routeboekje uit de Duitse bikeline-serie erbij te hebben. Het mooie daarvan is dat het in de plastic hoes bovenop de stuurtas past.

Later ontdekten we overigens, dat er ook nog een voortreffelijke gratis uitgave bij de plaatselijke VVV’s te krijgen was, uitgegeven door FTM Franken Tourismus Marketing GmbH. Misschien kun je hem onder deze link bestellen, maar ga anders naar de eerste VVV die je tegenkomt op de route.

Wat het vervoer betreft: we zijn eerst met de auto naar Hochheim gereden, waar we een appartement hadden geregeld. Vanaf onze woonplaats was dat plm 450 km, net te doen op een dag. Daar hebben we de auto laten staan en zijn we zoals gezegd stroomopwaarts gaan fietsen. in Bamberg zijn we om terug te komen op een regionale trein naar Frankfurt plus een regionale trein naar Hochheim gestapt. We waren onder de indruk van de fietsvriendelijkheid van de Duitse treinen. Ten eerste rijd je er met je bepakte fiets vrijwel horizontaal in zonder dat je drie treden omhoog hoeft te overwinnen, en vervolgens is er in elk treinstel ruimte voor acht, soms zelfs voor zestien fietsen. Geweldig! Op die fietsplaatsen zijn ook klapstoeltjes (net als bij de NS), maar toen wij binnenkwamen stonden al de zittende Duitsers, zeggend dat de fietsen prioriteit hadden – dat trouwens ook zo was. 

We hadden op deze route geen tent mee, langzamerhand beetje kwestie van leeftijd, maar onderweg keken we natuurlijk wel naar de campings die we passeerden. Dat waren er niet al te veel (althans niet dicht bij de Main en bovendien stond de helft van de campings die we zagen aan de overkant) en ze zagen er ook meestal niet al te aantrekkelijk uit. Maar dat kan misschien anders worden beleefd als je er daadwerkelijk met een tentje gaat staan. Het vinden van B&B of hotelruimte bleek overigens eigenlijk geen probleem. Ga er wel van uit dat je tussen de € 80 en € 120 voor een kamer voor twee personen per nacht kwijt bent.

Wij fietsten weer op onze Koga World Traveller E (signature) met 26″ wielen en brede banden. Fantastische fietsen! Bij de redelijk zomerse temperaturen en deze vlakke route gebruikten we vrijwel steeds de laagste ondersteuning (eco), daarbij gaf de fietscomputer een bijna ongeloofwaardige 180 km reikwijdte aan. Hoe dan ook, bij onze dagelijkse plm 60 km rit maakten we ons geen zorgen.

Het bevredigen van de inwendige mens is langs deze route meestal geen probleem, al moet je soms 10 km verder rijden dan je eigenlijk wilt. Er zijn vrij veel kleinere en grotere plaatsen langs de route waar je doorheen komt, en vrijwel altijd is daar rond koffie- of lunchtijd wel een Konditorei, Bäcker of supermarkt. Heb je eenmaal onderdak, dan is er meestal wel een restaurant in de buurt – let er dan wel dat de eetgelegenheid iets anders dan schnitzels op de kaart heeft staan, daar heb je na twee dagen wel genoeg van.

Wij fietsten de Main Radweg van Hochheim tot Bamberg in 8 etappes, en wel de volgende:

Hochheim – Hainburg

Hainburg – Wörth

Wörth – Wertheim

Wertheim – Gemünden

Gemünden – Würtzburg

Würzburg – Dettelbach

Dettelbach – Schweinfurt

Schweinfurt – Bamberg

volgende