• jellejan@jjklinkert.nl

2007 Fietsen in Andalusie

2007 Fietsen in Andalusie

Info

Wij fietsten van 6 mei tot 13 mei 2007een mooie rondrit van in totaal 475 kilometer in Andalusie, vanuit Malaga via Granada rond de Sierra Nevada, en vervolgens via Almunecar weer terug. Bij de voorbereiding maakten we dankbaar gebruik van Luc Oteman’s boekje “Fietsen in Andalusie”. Voorts gebruikten we de Rough Guide van Andalusie en de Lonely Planet uitgave met dezelfde titel. Ook handig is het boekje van Raul Gonzales: Fietsvakanties in Zuid- en Midden-Spanje. Michelin’s kaart Costa del Sol (124 Zoom Espangne), schaal 1:200.000 is prima bruikbaar.

Tracks

Op de volgende pagina’s beschrijven we de verschillende etappes, voorzien van een kaart, een hoogteprofiel en een typerende foto.

Achtereenvolgens komen aan de orde:

1. Malaga airport – Malaga stad

2. Malaga – Colmenar

3. Colmenar – Alhama de Granada

4. Alhama de Granada – Granada

5. Granada – La Calahorra

6. La Calahorra – Trevelez

7. Trevelez – Almunecar

8. Almunecar – Malaga

Zwaarte

Hoewel sommige gidsen anders doen geloven is deze route bepaald niet licht. Onderstaand het hoogteprofiel van (bijna) de gehele tocht. Bij elk van de bovengenoemde acht (behalve de eerste) onderdelen is een apart hoogteprofiel toegevoegd. Op onderdelen wijken de profielen af van die van Luc Oteman.

Wegen


De kwaliteit van de wegen is in het algemeen goed tot zeer goed. Desondanks blijft het oppassen: hier en daar zit er toch een scheur of onverwacht gat in de weg.

Verblijf

Wij hadden in deze tijd van het jaar geen enkel probleem om hostals te vinden. In elke plaats waren er voldoende, en ze waren allemaal relatief goedkoop en goed. Dat je meestal de douchekop niet meer op kunt hangen, en dat er soms een handdoek te weinig is, ach…

Foto’s

Hieronder vind je een filmpje met foto’s die een beeld geven van de omgeving.

2007 Fietsen in Andalusië from jelle jan klinkert on Vimeo.

Eten

Het eetritme van de Spanjaarden is niet afgestemd op dat van fietsers. Onze oplossing was om het ontbijt en de lunch uit  in de supermarkt gekochte spulletjes samen te stellen en op een dorpsplein op te eten – meestal aangestaard door hongerige zwerfhonden. Bij het avondeten lieten we een apart te bestellen salade niet ontbreken, ten behoeve van de nodige vitamines, gecompleteerd met Spaans hoofdgerecht.

Weer

Begin mei is een ideale tijd voor deze landstreek: temperaturen tussen de 25 en 30 overdag, en ‘s nachts lekker koel. De natuur is op zijn mooist, met overal bloemen, geurende kruiden en zingende vogels – vooral nachtegalen. Maar de week voordat wij kwamen vielen er stortregens bij 16 graden 0 – dat kan dus ook.