• jellejan@jjklinkert.nl

2007 Fietsen rond München

2007 Fietsen rond München

Van 15 tot 25 augustus 2007 fietsten wij vanuit München langs de Isar Radweg zuidwaarts tot aan de voet van de Alpen. Vervolgens namen we de Bodensee-Konigsee Radweg naar het westen, om daarna via de Romantische Straße naar het noorden te koersen. Bij Donauwörth sloegen we oostwaarts af richting Friesing, om vanaf Friesing via opnieuw de Isar Radweg naar München terug te keren. Een route van in totaal 486 kilometer, die wij opbouwden uit tien bescheiden tracks van zo’n 50 kilometer.

Info

Over Duitsland in het algemeen en Beieren in het bijzonder is erg gemakkelijk informatie te krijgen. Daarbij komt dat Duitsland een echt fietsland is: het ligt bezaaid met talloze fietsroutes, lokale, regionale en nationale. Handig is de uitgave RadFernWege Deutschland uit de blauwe Bikeline serie. Dit boekje bevat een losse kaart waarop alle grote routes zijn weergegeven. In het boekje zelf wordt elke route kort beschreven. Dit is vooral handig als je – zoals wij – op een tocht verschillende routes wilt gebruiken. In diezelfde Bikeline serie vind je voor elke grote Radweg een apart boekje, dat bijzonder handig in het gebruik is. Deze zijn bij de gespecialiseerde boekhandel in Nederland te krijgen. Ik rekende erop ze gemakkelijk in Duitsland te kunnen kopen, maar dat viel tegen; alleen echte grote boekhandels bleken ze te hebben – en dat nog niet eens altijd. Een andere serie kaarten die we alleen in Duitsland kochten, zijn uitgegeven door Publicpress (“Die Karten mit der Sonne”); ze zijn vervaardigd uit papier dat tegen een regenbui is bestand. Verder zijn uitstekend bruikbaar De Radtourenkarte 1:150.000, Offizielle Karte des Allgemeinen Deutschen Fahrrad-Club e.V, uit de serie Bielefelder Radkarten van de Bielefelder Verlagsanstalt. Ook deze zijn niet altijd makkelijk te krijgen in Duitsland zelf, dus schaf ze in Nederland aan.

Op de volgende pagina’s beschrijven we de verschillende etappes, voorzien van een kaart, een hoogteprofiel en een typerende foto. Ook zijn de track-gegevens uit mijn GPS Etrex toegevoegd. Je kunt de track downloaden en nafietsen en wordt dan in veel gevallen tot voor bij de poort van de camping geloodst. 

Achtereenvolgens komen aan de orde:

  1. München – Geretsried
  2. Geretsried – Kochel
  3. Kochel – Bad Kohlgrub
  4. Bad Kohlgrub – Rottenbuch
  5. Rottenburg – Landsberg
  6. Landsberg – Augsburg
  7. Augsburg – Asbach
  8. Asbach – Neuburg
  9. Neuburg – Freising
  10. Freising – München

Foto’s

Hiernaast een filmpje met foto’s die een beeld geven van de omgeving.

Zwaarte

Zoals uit onderstaand profiel blijkt zijn de hoogteverschillen zeer beperkt. Het grootste hoogteverschil was 300 meter, de rest van de heuvels was aanzienlijk lager. Dat neemt niet weg, dat er af en toe toch een flinke steile – maar korte – helling bleek te zijn: tussen de 10 en 20 %, en dat kwam vooral voor bij het kruisen van een rivier. Maar dat bleven uitzonderingen.

Wegen

Als je in Beieren een Radweg volgt dan rijd je in het algemeen over uitstekende fietspaden of zeer rustige binnenwegen. Het enige punt van kritiek kan zijn, dat er nogal wat stukken met onverhard wegdek zijn; dat wil zeggen: geen asfalt maar gravel of grint. Vooral dat laatste kan met een zwaarbepakte fiets (zonder echt brede banden) lastig zijn. Gelukkig kwam het maar weinig voor. 

De bewegwijzering van de routes is in het algemeen prima, al hadden we soms het gevoel dat het wel wat minder kon.

Verblijf en eten

Het aantal campings in Beieren viel ons zeker niet mee. Elke dag was het weer goed studeren op de kaart om te zien of en waar een camping bij de geplande route lag. We hebben zelfs een keer een hotel genomen omdat we geen kampeerplaats konden vinden. Overigens waren  de campings – eenmaal gevonden – allemaal van prima kwaliteit.

Wat betreft het eten, hier geldt is dergelijks: mede vanwege onze late vakantietijd – eind augustus – bleken herhaaldelijk cafés of restaurants gesloten te zijn. Terwijl we dat helemaal niet hadden verwacht moesten we dus toch goed opletten, om tijdig ergens een degelijke lunch te kunnen gebruiken. Natuurlijk was zo’n maaltijd dat wel van degelijke Beierse kwaliteit: loodzwaar, als je niet uitkijkt.

Weer

Het weer in deze niet bijzonder mooie zomer was in de tweede helft van augustus redelijk. ‘s Morgens vaak erg vochtig en kil, in de loop van de dag warmer. Eigenlijk een beetje Nederlands weer, met alleen een warmere zon – zolang die scheen. De avond viel al om een uur of half tien, dus vroeg opstaan was geen probleem.

Vorige Volgende