• jellejan@jjklinkert.nl

St.Annaparochie – Kollummerpomp

St.Annaparochie – Kollummerpomp

Het stuk van St.Annaparochie naar Kollummerpomp is zo’n 75 kilometer en je kunt dit deel rustig een waddendijktraject noemen. Even afgezien van de nog steeds krachtige noordooster-tegen is dit gewoon een mooi, rustig en fijn fietsdeel. Af en toe zien we op enige afstand oude kerkjes met een zadeldaktoren, een typerend beeld in die omgeving.

Waddendijk

Dit is alweer de tweede dag dat we de officiële route van de Ronde van Nederland volgen. Heel af en toe komen we andere kampeerfietsers tegen, maar het zijn er niet veel. De eerste gelegenheid tot koffiedrinken is in Holwerd en die grijpen we, na twee uur fietsen, met beide handen aan. Het betreft het Amelander Veerhuis – ‘t is vlakbij de veerhaven – en de koffie met appeltaart is er prima.

Holwerd

Voort gaat het weer, eerst naar Oostmahorn waar een vriendelijke lunchgelegenheid aan de voet van de dijk blijkt te zijn. En vlak voor het Lauwersmeer verlaten we opnieuw de officiële route, omdat we zuidwaarts afbuigen. We rijden een fraaie route langs de westkant van het Lauwersmeer, enerzijds om eens even van de vervelende tegenwind verlost te zijn, anderzijds omdat wij in het plaatsje Kollum enige resten van ons grootouderlijk familieverleden willen bezoeken. Wij fietsen dus naar een adres van ‘Vrienden op de fiets’ in Kollummerpomp. Helaas blijkt dat al bezet te zijn, maar gelukkig hebben de directe buren een prachtige, zojuist geopende (we waren de eerste gasten) B&B, ‘Greidesicht’, compleet met bedstee. Wie wil daar niet in slapen?

Kollum

Het nabijgelegen (5 km heen en 5 km terug) bleek een gezellig stadje, met genoeg Horeca om probleemloos een goede maaltijd te kunnen nuttigen. De bedstee leidde daarna als vanzelf naar dromenland en de volgende ochtend genoten we van een voortreffelijk ontbijt.

Vorige Volgende