• jellejan@jjklinkert.nl

de Cocksdorp – Oost-Vlieland

de Cocksdorp – Oost-Vlieland

Eilandhoppen is leuk! Mocht de oversteek Den Helder-Texel nog sterk doen denken aan een ritje met de Intercity van Amsterdam Centraal naar Muiderpoort, de vaartocht van de Cocksdorp naar Oost-Vlieland is het echte werk. Allereerst al het schip met de mooie naam ‘De Vriendschap‘, een echt scheepse kotter, die je meteen het gevoel geeft dat de komende tocht niet van risico ontbloot is. Je moet op tijd aanmonsteren, want de tocht over het wantij kan alleen bij vloed worden gemaakt. Je gaat scheep via een fraaie brugconstructie die voorkomt, dat je je fiets door het mulle zand moet slepen. Op het schip aangekomen zetten de matrozen(?) de fietsen netjes en geborgd in het gangboord.

steiger de Cocksdorp
Op de Vriendschap

Dan volgt een fraaie vaartocht van zo’n anderhalf uur over een redelijk ruwe zee. In het vooronder blijkt een gerieflijke koffieruimte te zijn, waar je uit de wind en warm kunt verblijven, met een mooi uitzicht over de bruisende golven.

De Vriendschap meert jammergenoeg niet meer aan bij de Vliehors (vroeger werd je daar door een soort Humvee met van die reuzenwielen opgehaald), maar gewoon in de haven van Oost-Vlieland. Omdat alle campings zich vol hadden gemeld, hadden we een kamer in het Loodshotel gereserveerd. Dat bleek een gouden greep: uitzicht over de Waddenzee, een wat ouderwets maar daardoor heel gezellig hotel met een uitstekend ontbijt.

Vlieland zelf is autovrij (behalve voor de bewoners) en mede daardoor een fantastisch fietseiland. We maakten ‘s middags dan ook een prachtige en heel rustige rondtocht over dit mooie eiland.

Strand Vlieland

Vorige Volgende