• jellejan@jjklinkert.nl

Rijssen – Ruurloo

Rijssen – Ruurloo

Dit traject van Rijssen naar Ruurloo is van een bescheiden lengte: ruim 50 kilometer. Om twee redenen: ten eerste omdat we tijd wilden hebben voor een familiebezoek in Lochem, en ten tweede om (nog meer) tijd te hebben om museum More in Ruurloo te bezoeken.

Maar eerst maar weer fietsen door een bosrijke omgeving via Holten naar Laren, alwaar we koffie met kunnen krijgen. En daarna zijn we eigenlijk al snel in Lochem. Dat blijkt een mooi stadje met een rond de kerk gegroepeerd stadscentrum, dat je rustig als pittoresk kunt omschrijven. Aan het aantal (oudere) fietsers te zien is het duidelijk een veelgebruikt knooppunt in het knooppuntensysteem in deze omgeving.

Na het familiebezoek fietsen we snel door, nu weer op de officiële route van de ‘Ronde van Nederland’ en vinden een mooie plaats op camping Tamaring in Ruurloo. Ook op deze camping staan we op een trekkersveld, maar dat is, op ons na, geheel leeg. En er staat nog een tafeltje waarop we kunnen koken. Het is een mooie camping met ruime plaatsen en gezien het aantal rondlopende en -fietsende kinderen vooral voor die doelgroep geschikt.

camping Tamaring, trekkersveld

Maar na uitpakken en opzetten eerst door naar museum More in het vlakbij gelegen kasteel Ruurloo. Dat is een van de twee musea – het andere museum More is in Gorssel – waarin de collectie van het voormalige Museum voor Magisch Realistische kunst (in Spanbroek) van de failliet gegane verzekeringsboer en AZ-begunstiger Scheringa is ondergebracht. En het moet gezegd: deze Ruurloose afdeling is prachtig! Het kasteel Ruurloo ziet er, als je er door de kasteeltuin naar toe wandelt, schitterend uit.

Kasteel Ruurloo

En de collectie van schilderijen van (vooral) Carel Willink is prachtig tentoongesteld. Behalve de schilderijen zijn er ook de redelijk spectaculaire jurken van Fong Leng te bewonderen, die op verschillende werken van Willink zijn afgebeeld.

werken van Carel Willink

Rest nog te vermelden dat we voor het avondeten weer zo’n lekkere diepvriesmaaltijd van de Aldi hadden gescoord: 750 gram, bedoeld voor 3 personen, maar voor ons twee fietsers precies genoeg.

vorige volgende